Miért éppen Visegrád? Megmutatjuk miért nem érdemes kihagyni!

Hazánkban számtalan gyönyörű hely található, nem kivétel ezekből a csodálatos Visegrád sem, ami szó szerint mindenkit elkápráztat. Visegrád a Dunakanyar fővárosa, kulturális és turisztikai központja, amit a szolgáltatások milyensége és mennyisége is hűen tükröz.

Panoráma a Dunakanyarra

Visegrád Közép-Magyarország régióban helyezkedik el, Pest megyében. Érdekessége, hogy Magyarország egyik legkisebb városa, ami kikötővárosként is szolgál. A középkorban igencsak jelentős helyszínnek számított, ugyanis a magyar királyok rezidenciájaként funkcionált az ismert vára, amely egy alsó várból és citadellából áll, ami 328 méter magas. Évről évre több tízezren kíváncsiak a Fellegvárra, melynek teraszáról rendkívüli panoráma nyílik a Dunakanyarra. A helyszín a középkorról szóló izgalmas kiállításnak is otthont ad.

                                                     

A város legnagyobb fénykorát Mátyás király idejében élte, mert a király nagyszabású felújításokat és építkezéseket hajtott rajta végbe. Ennek köszönhetően kialakult a késő gótikus részletekkel gazdagított palotaegyüttes, melynek ránk maradt emlékeit múzeumi látogatás során tekinthetjük meg. A 19. században a Dunakanyar, a Pilis-Visegrádi-hegység kedvelt kirándulási célpontja lett a fővárosból induló túrázóknak, nem véletlenül, hiszen ez a térség, olyat tud nyújtani, ami az országban ténylegesen egyedülálló.

Ezeket mindenképpen nézzük meg!

Visegrád városa rengeteg szuper látnivalót kínál, köztük az Ördögmalom vízesést, ahol megcsodálhatjuk a patakvizet, vagy az Ördög-bánya sziklafalait, ahol csodálatos példákat láthatunk a meredek falakon megtelepedő spórás és virágos növényekre.

A Salamon tornya is egy kihagyhatatlan állomás, hiszen itt még mindig feleleveníthetjük a történelmet. Ősztől tavaszig az egyik leglátogatottabb helyszín, és ami még izgalmasabbá teszi, hogy folyamatosan rendeznek itt lovagi tornát és dobos díszmenetet.

                                                     

A 378 méter magas Zsitvay-Kilátó a túraútvonalak egyik legszebb része, és ami a legjobb, hogy a városból is könnyedén megközelíthető. Odafentről, tiszta időben a Mátrától a Zsámbéki-medencéig ellátni, ami nagyjából 100 km-es távolság. Mondani sem kell, hogy elképesztő látvány, bakancslistába illő elhelyezni.

A pálinka szerelmeseinek is akad program, hiszen a Zugfőzve pálinkamúzeumban bepillantást nyerhetünk apróbb trükkökbe, és megtudhatjuk, hogy mi történt azokban az években, amikor a konyhában, titokban gondolták az áhított ital elkészítését.

A természet és csend kedvelőinek, és azoknak is akiknek nem húzott a szíve ilyen helyekre, kötelező látnivaló a Bertényi Miklós Füvészkert, ahol egybe olvadnak a növények a madárcsicsergéssel. Olyan nyugalommal, és harmóniával találkozhatunk a fák között, amit semmi esetre sem szabad kihagyni!

Aktív programok, pihenés?

Visegrád a látnivalóin kívül rengeted programmal és eseménnyel teszi felejthetetlenné az ott töltött időt, megfelelő választás akár a pihenni vágyóknak, az aktív kikapcsolódás kedvelőinek, családosoknak, fiataloknak egyaránt.

                                                    

Mindenképp érdemes elhajózni a Dunakanyarban, és megnézni a naplementét, mert a szóbeszédek szerint, sehol máshol nem mutat ennyit magából. Ha pedig szereted a vízi sportokat, Visegrádtól mindössze 10 km-re, a híres pilismaróti öbölben vízisíelhetsz és wakeboardozhatsz is.

Amit itt biztosan összegyűjt az ember, azok az élmények és a kilométerek! Visegrád biztosan a szívedbe lopja magát, már a legelső nap!