Termálfürdők, gyógyfürdők – legjobb hazai fürdőhelyek

Szerencsénkre hazánk igazi termálfürdő és gyógyfürdő nagyhatalom. Sok hely közül válogathatunk, de mi megpróbáljuk bemutatni a sok közül is a legjobbakat!

Miskolctapolca Barlangfürdő

Az egykori acélváros külvárosában találjuk Kelet-Magyarország legnépszerűbb és legnagyszerűbb fürdőjét. Az Európában egyedülálló Miskolctapolcai Barlangfürdő nevéhez méltóan egy csodás természeti jelenség, ahol fürödni igazi kuriózum!

A 30°C-os víz gyógyhatású, ráadásul az alacsony sótartalomnak köszönhetően korlátlan ideig lehet benne tartózkodni. Főleg izületi betegségre ajánlott, de alkalmas légzőszervi, szív- és érrendszeri, valamint gyomor- és bélrendszeri betegségek enyhítésére is.

A komplexumban 7 beltéri és 6, élményelemekkel felszerelt medence áll rendelkezésre. Ezenkívül szaunarész (Szaunapark) és egy gyógyászati rész (Aquaterápia) is található.

Biztos sokan gondolják, hogy a barlangfürdő mellett nincs egyéb programlehetőség. Ám ez közel sem igaz! Nézd meg, milyen látnivalók, programok várnak Miskolctapolcán:

 

Hévíz tófürdő

A világhírű Hévízi tó Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizű tava. Ezenkívül hazánk legrégebbi és talán leghíresebb nyíltvizű fürdője. Ráadásul télen is simán úszkálhatunk benne, 25 fok körüli hőmérséklet bőven elegendő a vízben való tartózkodáshoz.

A tó 38 méter mély barlangnyílásból tör a felszín felé. A víz sok, gyógyhatású ásványi anyagot tartalmaz. Ezek közül is kiemelendő a tó medrét vastagon borító radioaktív gyógyiszap.

Az enyhén radonos víz fizioterápiás kezelésekkel együtt reumatikus és mozgásszervi betegségekre nagyon javallott.

Azonban Hévíz nemcsak a fürdőből áll! Érdemes a környéket is felfedezni! A közeli Balaton mellett az egregyi „borutcák” meglátogatása is igazán remek élményt fog adni!

 

Zalakaros Fürdő

A fürdő nemcsak gyógyfürdő, hanem élményfürdő és csúszdás aquapark is egyben. Ezek miatt is nagyon népszerű a hazai és a külföldi vendégek körében. Összesen 20 medence, 9 csúszda és 6 szauna található.

A beltéri élménymedencében többféle vízi attrakciót és egy vadvízi áramot próbálhatunk ki. Májustól szeptemberig strandfürdő is üzemel, ahol többféle medencében lehet élvezni a vizes dolgokat.

A közel 2500 méterről feltörő 96 fokos gyógyvíz nagyon különleges. Mégpedig azért, mert a jód-, bróm-, fluor- és a kéntartalma is magas, ami egyszerre nagyon ritka. A kén miatt lehet érezni azt a fura szagot a fürdőben.

Bőrbetegségek, emésztőrendszeri, idegrendszeri, légzőszervi-, mozgásszervi, nőgyógyászati és szív- és érrendszeri betegségek esetén hatásos a zalakarosi fürdő gyógyvize.

A környék több programot is tartogat az idelátogatóknak. Elég csak megemlíteni, hogy a Kis-Balaton néhány km-re van, ahol a természet gyönyörű arcát fedezhetjük fel. De a Zobori Élmény Park a gyerekek számára kihagyhatatlan! 

 

Hajdúszoboszló

Ha egy külföldit megkérdeznénk a hazai termálfürdőkről, Hajdúszoboszló neve tuti, hogy a top 3-ban lenne! A gyógyfürdő Európa legnagyobb fürdőkomplexuma.

Az Aqua-Palace húsz medencéje között exkluzív élménymedencék is találhatók, melyek különböző korokat és helyszíneket idéznek meg, ilyen a trópusi fürdő, a jégbarlang fürdő, a mozi fürdő, a Pávai termálfürdő, a Gangesz fürdő, a Római fürdő, a tengeri fürdő és a barlangfürdő.

A jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas, de az idült mozgásszervi betegségek, kopásos, degeneratív betegségek esetében is jelentős javulást eredményez.

A gyógyfürdő csarnokában három fedett 32, 36, 38 fokos gyógyvizes medence található. A kinti részen négy gyógyvizes medence található.

A fürdőben több mint negyvenféle kezelés vehető igénybe orvosi felügyelet mellett.

Májustól szeptemberig strand is üzemel. A 13 különböző élmény-, úszó-, hullám-, pezsgő- és gyermek medence közül minden korosztály kedvére választhat.

A gyógyfürdő mellett a másik fő vonzereje az Aquapark. A csúszdaparkban 15 különböző pályából választhatunk. Van itt versenycsúszda, kamikáze és óriás csavarcsúszda, de van egy extrém zóna is. Itt 16 méter magasról indulnak a csúszdák!

Aki hosszabb időre érkezik Hajdúszoboszlóra, az semmiképp se hagyja ki Hortobágyot és a közeli Debrecent!

 

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Nyugat-Magyarország egyik legismertebb fürdője a sárvári. Gyógyfürdő, élményfürdő, aquapark is egyben, ahol szauna részleg, gyógyászat, nyáron pedig a strand is üzemel.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a sárvári fürdő nagyon gyerekbarát. Van külön családi élményfürdő, ahol babacsúszdás bébimedence, vizes játékokkal felszerelt gyerekmedence, három óriáscsúszda és hullámmedence szórakoztatja a kisebbeket.

A 43 fokos alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz elsősorban mozgásszervi betegségekre, sportsérülések utókezelésére, neurológiai panaszokra javallott. Emellett különféle légzőszervi betegségre és nőgyógyászati gyulladásra is gyógyító hatással van.

Májustól szeptemberig a kinti, nagy területű strandon is lehet szórakozni. Van fejesugró öböl, négypályás versenycsúszda, hullámmedence, hét óriáscsúszda, melyek között egészen extrémek is akadnak.

A Szaunavilágban több finn szauna, gőzkabinok, Kneipp-medence, aromakabinok, merülőmedencék frissítik fel a vendégeket.

Biztos sokan nem tudják, hogy a fürdő mögött egy kalandpark is található! Nemcsak a fürdő az egyetlen program!

 

Bükfürdő

Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, amely 34 medencével rendelkezik.

Az egyedi összetételű – alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú – gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre.

A nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kalcium, fluor a csont anyagcseréjérében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja.